TOTEUTUMATTOMAT SUUNNITELMAT
Paraskaan arkkitehti ei saane toteutetuksi kaikkia ideoitaan: Alvar Aalto ennätti laatia Alajärvelle myös muutamia korjausrakentamiseen, rakennuskokonaisuuksiin ja hirsitaloteollisuuteen liittyviä suunnitelmia, joita ei kuitenkaan toteutettu sellaisenaan tai lainkaan.
Osuuskaupan myymäläkiinteistön korjaus (1919)
Alajärven osuuskaupan vanhan rakennuksen pihan puolelle tehtiin uusi lastauslaituri. Etupuolelle Aalto ideoi kaksi ulko-ovea, joista toisessa oli alaosan peilin keskelle sijoitettu barokkityylinen pylväs ja toisessa salmiakkikuiviointi. Kokonaisuus päättyi eräänlaiseen joonialaiseen kapiteeliin. Myymälärakennus on sittemmin purettu ja Aallon suunnittelemat erikoisovet hävitetty.
Hoiskon kyläkaupan korjaus (1919)
Vanhan myymäläkiinteistön laajamittaisiksi kaavailtuja muutostöitä ei toteutettu.
Myllykankaan talon korjaus (1920)
Vanhan asuinrakennuksen korjaus koski porstuaa ja sisäänkäyntiä, joille annettiin pylväiden ja pilasterien avulla ulkoa katsoen symmetrinen leima. Korjaus mahdollisti alakerran huoneiden sekä yläkerrassa sijaitsevan kahden kaksion välisten kulkuyhteyksien ratkaisemisen epäsymmetrisellä, mutta tarkoituksenmukaisella, tavalla. Rakennus muistutti kustavilaista kartanoa. Suunnitelmaa ei toteutettu täydessä laajuudessaan.
Kunnallinen hallintokeskus (1966)
Aallolle oli 1950-luvulta lähtien ominaista suunnitella laajoja rakennuskokonaisuuksia, joita on sittemmin valmistunut Jyväskylään, Seinäjoelle ja Rovaniemelle. Häntä kiehtoi ajatus ulkoiselta ilmeeltään yhtenäisen julkishallinnollisen keskuksen luomisesta myös Alajärvelle. Kunnan hallinto oli siihen saakka toiminut vanhassa puutalossa, eikä se enää vastannut ajan vaatimuksia. Myöskään seurakunnalla ei ollut tuolloin varsinaista seurakuntakeskusta.
Alajärven hallintokeskuksen suunnitteluun ryhdyttiin 1960-luvun puolivälissä. Vuonna 1966 esitelty suunnitelma koostui kunnan-, seurakunta- ja terveystalojen lisäksi myös kirjastosta, monitoimitalosta ja teatterista. Suunnitelmia ei totetutettu alkuperäisessä laajuudessaan, mutta Aallon kynänjälki näkyy rakennusten ja toimintojen sijoittamisessa sekä rakennuksia ympäröivän tilan rajaamisessa pystylaudoitetulla valkoisella aidalla.
... ja makeana sokerina "alajärveläisen Aalto-vaasin" pohjalla:
John F. Kennedyn sauna (1962): "Puolueettomuuspolitiikkamme edellyttää myös läntisen maailman johtajan huomioimista."
Hirsitalojen kysynnän hiipuminen 1960-luvulla sai alajärveläiset hirsiveistäjät kääntämään katseensa kaukomaille. Tasavallan presidentti Urho Kekkosen lahjoitettua neuvostojohtaja Nikita Hrutsheville hirsisaunan ryhtyivät muutamat alajärveläisyrittäjät kehittelemään ajatusta Alvar Aallon suunnitteleman ja Alajärvellä veistettävän hirsisaunan lahjoittamisesta USA:n presidentti John F. Kennedylle. UKK:n näytettyä saunahankkeelle vihreää valoa, matkusti alajärveläisten hirsimiesten lähetystö Helsinkiin tapaamaan Alajärven suurta poikaa...
>Lue lisää< (Järviseudun Sanomat 13.10.2004)